ERGONOMI
Ergonomi innebär att anpassa arbetet till människan för att förebygga risker för ohälsa och olycksfall. Det handlar i hög grad om hur man planerar och organiserar arbetet samtidigt som man ser helheten.
Ergonomi omfattar fysiska, organisatoriska och mentala aspekter på arbetsmiljön. När man gör ergonomiska förbättringar i verksamheten ska de beröra såväl arbetstagarnas förutsättningar som tekniska och organisatoriska förutsättningar.
ARBETE SOM INNEBÄR ERGONOMISKA UTMANINGAR
Fysiska belastningsbesvär uppkommer ofta i samband med tunga lyft, repetitivt arbete, obekväma, ansträngande och påfrestande arbetsställningar och arbetsrörelser.
Även dåliga syn förhållanden kan bidra till påfrestande arbetsställningar.
Stämbanden kan utsättas för hög belastning om de akustiska förhållandena i ett rum inte är anpassade till tal.
Arbete som är handintensivt sker ofta i ett högt tempo och belastar bland annat nerver, senor, och muskler i hand, underarm och armbåge. Arbetet sker med snabba och ihållande rörelser med handleden vilket kan orsaka belastningsbesvär om det förekommer under en stor del av arbetsdagen. Ju mer kraft man behöver utöva och ju längre arbetet pågår under arbetsdagen desto mer ökar risken för besvär.
Medicinska kontroller anordnas om risk för belastningsbesvär kvarstår i arbetet, trots vidtagna åtgärder med syfte att tidigt upptäcka tecken på ohälsa och ge underlag för åtgärder på arbetsplatsen.
ERGONOMIUTBILDNING
En skräddarsydd ergonomiutbildning genomförs av ergonom/ sjukgymnast som kommer ut till er företag för intervju och fotografering av vanliga förekommande arbetsställningar. Därefter (senare tillfälle) hålls en utbildning för medarbetarna med innehåll som direkt går att applicera i verksamheten.
I utbildningen ingår bl.a. genomgång av arbetsställningar och arbetsrörelser, anpassade övningar, lyft- och bärteknik mm.
Välkommen att boka er företagsanpassade utbildning!
Varmt välkommen till oss!
Spikgatan 16
302 44 Halmstad
Sverige